úterý 15. března 2011

Řešíte dilema při správném výběru Vibram FiveFingers pro běhání?

Italskou firmu Vibram, která se zabývá výrobou kvalitních podešví pro různorodé použití, nemusím nikomu z Vás pravděpodobně představovat. Pro jistotu uvedu několik informací. Jedná se o specifického výrobce, který své know-how nabízí ostatním velkým obuvnickým firmám a kteří jeho podrážky používají s původním názvem. Pro horolezectví i turistiku, do města i do lesa, všude se můžete při hledání kvalitních bot setkat s názvem podrážky Vibram; rozuměj, ostatní části boty jsou vyrobeny firmou, která využije vibramovou podrážku jako základ pro výrobu své boty a nemusí investovat technologie do vývoje podrážky.
Logo firmy

Obuvnické firmy kladou na podešev individuální požadavky a firma Vibram se jim snaží co nejlépe vyhovět. Podešev bývá pevná, se samočistícím efektem, s dlouhodobou životností díky vysoké oděruvzdornosti, dobře funkční za mokra i za sucha, univerzální apod., záleží na modelu a použití boty. Bližší informace naleznete např. zde:

2.                  http://www.prosport.cz/default.aspx?l=2&clanek=50

Proč jsem si tedy vybral článek na téma Vibram FiveFingers (bota s pěti prsty)? Odpovědí je moje vlastní zkušenost ve výběru vhodného modelu pro běhání. Podíváte-li se na Internetu na modely z řady FiveFingers, zjistíte, že se neustále rozrůstají a vybrat vhodnou obuv pro různorodé styly běhání se může stát velmi těžkým úkolem. Je zde spousta parametrů, o kterých možná ani netušíte, že by Vás měli zajímat, a já se budu snažit ukázat Vám alespoň několik svých subjektivních názorů a cest, kterými byste se mohli řídit. Upozorňuji, že vše mám zjištěno pouze teoreticky od ostatních majitelů a především od úžasně šikovného majitele a prodejce z obchodu Rejoice v Klatovech, pana Matějky (http://www.rejoice-kt.cz). Pár modelů jsem také držel v ruce nebo si je alespoň vyzkoušel na krátkou chvíli. Na své botičky ještě tak měsíc budu muset totiž počkat, až dorazí letošní várka nových Vibram FiveFingers, alespoň doufám, že dorazí!

Modely řady Vibram FiveFingers jsou pro rok 2011:

a)      Classic
b)      Classic Paillettes
c)      Classic Smartwool
d)     Sprint
e)      Sprint Coconut
f)       KSO
g)      KSO Trek
h)      KSO Treksport
i)        Flow
j)        MOC
k)      Performa
l)        Performa Jane
m)    Speed
n)      Bikila

Model Classic je prvním vyráběným modelem řady FiveFingers. Jde o minimalistický lehký model, kdy je podrážka tenká, nohy jsou v botě velmi citlivé, s jistou mírou nadnesení bych řekl, že se cítíte jako v ponožkách. Osobně jsem si tento model vyzkoušel. Nádherný pocit déjà vu. Obuv je údajně oděru-odolná a vhodná do různých terénů, rychle schne. Není to až tak pravda. Boty se perou jako normální ponožky na 30 °C a není vhodné je dávat na slunce (platí pro všechny modely). Při velmi velkém nárůstu kilometrů si dovolím tvrdit, že vydrží jednu až dvě běžecké sezóny. Na asfaltu a rovných cestách podrážka odejde po čase velmi rychle, to je nepřítel všech modelů FiveFingers, v extrémním případě se proděraví na některém z hojně namáhaných míst podešve. Model je vhodný pro běh, fitness, bojová umění, jógu, pilates a cestování. Já bych klasické FiveFingers doporučil spíše na běžeckou dráhu s tartanem, na chůzi po parcích a po městě, v tělocvičně, v lehkém terénu. Podrážka je téměř hladká, což vystihuje minimalistický pohled při výrobě této boty. Výrobce se snažil v tomto modelu co nejvíce přiblížit bosé noze, a to se mu povedlo se všemi pozitivy a negativy. Díky vykrojení boty, kdy není chráněn dostatečně nárt, lze klasické FiveFingers využívat v teplém počasí, především v létě nebo uvnitř v místnosti. Existují dámské i pánské velikosti a šest barev. Materiál svršku je z polyamidové tkaniny a podešev z gumy Vibram TC-1. Materiál obsahuje rovněž antimikrobiální mikrovlákna. Při častém použití bohužel dochází obvykle k tomu, že Vibramy mohou zapáchat. Praní je tedy na místě.
Classic

Upravený model Classic Paillettes roku 2011, pro který platí přibližně to samé, co pro model Classic. Je určen po pilates a další volnočasové aktivity. Svršek obsahuje elegantní satén v černé nebo stříbrné barvě (dvě barvy), uvnitř je kvalitní vystélka. Pro běh dostačuje “obyčejný” model Classic.
Classic Paillettes
Upravený model Classic Smartwool roku 2011 pro pohodlné cestování s velkou prodyšností proti pocení za sucha i za mokra, vysoká míra pohodlí. Materiál je z vlny, nylonu a polyesteru, 50% je z recyklovatelného materiálu, dvě barvy. Model bude vhodný v parných letních měsících, použití obdobné jako u původního model Classic.


Classic Smartwool

Modely Sprint a Sprint Coconut - výrobce uvádí, že toto je nejvšestranější model (mnohonásobné využití). Má tzv. suchý zip, který se zapíná přes nárt a je dále uchycen přes zadní část boty, přes patu. Materiál je jinak obdobou modelu Classic. Použití je vhodné pro lehký treking, lezení, vodáctví (kajak, kánoj), běh, fitness, bojová umění, jógu, pilates, plachtění, surfování, rybaření, cestování, místnost.
Sprint
Model KSO – výrobce uvádí, že tento model je vhodný do terénu, jak jsou skály, břehy řek, kde je často bláto, štěrk apod. Povrch nohy je zcela zakryt, aby se žádný kamínek nedostal dovnitř, zapíná se na suchý zip, je v různě barevném provedení od černé, šedé až modré s různými barevnými prvky. Materiál je polyamidová tkanina, oděru-odolná, podešev je značena pod obchodním názvem Vibram TC-1 a z “gumy”. Bota uvnitř obsahuje ochranu proti mikrobům. Použití je vhodné pro lehký treking, horolezectví, vodáctví, běhání, fitness, bojové sporty, jógu, pilates, rybaření a cestování.
KSO
Model KSO Trek – limitovaná edice modelu KSO z velmi kvalitní klokaní kůže (jemná, ale odolná se zachováním velké prodyšnosti), se 4 mm podrážkou s většími vzory pro použití do terénu (lze běhat po kamenech) a pravděpodobně nejdražší model od Vibram FiveFingers. Ideální model pro běhání v terénu (trailová bota) a zároveň můj tip. Problém je, že ve velikosti 42 už ji pravděpodobně nedostanete, větší velikosti nohou bývají skladem i u nás v republice. Barevné provedení existuje v černé, hnědé a pro ženy ve fialové. Luxusní boty neboty, které jsem měl tu možnost vyzkoušet, bohužel neměli moji velikost. Úžasné, i když poněkud drahé. Klokaní kůže je velice jemná, až člověk nevěří, že má takovou odolnost.


KSO Trek - limitovaná edice

KSO Treksport – po úspěšných modelech KSO a KSO Trek přichází firma Vibram s modelem KSO Treksport, který je křížencem těchto modelů a hodí se jak do terénu, tak i na silnici.
KSO Treksport
Model Flow je vhodný pro použití za chladného počasí (při nízkých teplotách) a do deště, protože obsahuje kromě obvyklých materiálů neoprenový vršek. Je ve dvoubarevném provedení, zapíná se na zip a noha i nárt jsou zcela zakryty. Podešev je nízká s menšími vzory, použití je vhodné pro běhání za chladného počasí, horolezectví, vodáctví a rybaření. Vrstva neoprenu je na botě znát, měl jsem tu možnost si tento model odzkoušet, na běhání za chladného počasí mě ale trošku zklamala nízká podrážka. V zimě a na podzim je všude různě kamínků, štěrku, ledu, sněhu, a tak minimalistický pohled na podrážku, který zde výrobce použil, podle mě nemá úplně smysl. Noha bude “mrznout” odzdola, odshora Vás ochrání neopren. Údajně má přijít nový neoprenový model, kde bude silná 4 mm podrážka, a to bude to pravé pro mé běhání ve sněhu a vřele to budu doporučovat.
Flow
Model MOC – tento model byl navržen pro navození pohodlného bosého pocitu ve zvýšené míře než u modelu Classic, a to díky kůži z klokana a velmi jemné protikluzné podrážce bot. Jde spíše o pantofle. Klokaní kůže zajišťuje velmi příjemný pocit nohy v botě, je pružná a velmi odolná. Stejný materiál se používá u limitované edice KSO Trek. Boty jsou určeny do vnitřních prostor (do tělocvičny na sporty, jako je jóga, kondiční tréninky apod., anebo jen na chození po bytě), nejsou vhodné ven, do terénu a na další outdoorové activity (běh, pěší turistika, vodní sporty). Podrážka se skládá ze sedmi částí, materiál podešve je z gumy s použitím patentu pod firemním označením TC-1. Nárt nohy je volný, není zde suchý zip, boty jsou “vykrojené”. Model je určen pouze pro muže a existuje ve dvoubarevném provedené (modrá a černá barva)
MOC
Modely Performa, Performa Jane – totožné modely, jako je MOC, ale je určen pouze pro ženy ve třech barvách (černá, fialová, červená). Verze Performa Jane obsahuje navíc jednoduchý uzavírací systém ještě pro větší uchycení a aretaci nohy.
Performa
Performa Jane
Model SPEED je spíše módní záležitostí, protože uzavírací systém je v podobě tkaniček, jak je známe u obvyklých bot. Tkaničky a pětiprsté boty, to je prostě něco, zvlášť pro teenagery! J Bota vypadá velmi pěkně a nezvykle. Boty jsou primárně určeny pro rychlý běh, chůzi, fitness a cestování. Vnitřek boty využívá technologii Dri-Lex. Jedná se o 3 mm silnou vrstvu polyuretanové vložky. Vnější vrstva podešve je rovněž silná 3 mm – systém EVA. Existují ve třech barvách – bilé, černé a červené.
Speed
Model Bikila je ideálním produktem pro koupi boty neboty na běhání, fitness a zároveň mým tipem pro výběr boty na běhání. Jde o botu určenou přímo pro běhání, a také to během několika minut nošení poznáte. Obsahuje technologie Dri-Lex s 3 mm polyuretanovou vložkou a 4 mm podešví. Horní vrstva je z polyamidu s ochrannými a reflexními prvky. Jde především o ochranu přední části boty, vzorek podešvi je drsný a vhodný do terénu z gumy s firemním označením TC-1. Zapínání je opět přes suchý zip, nárt je zcela zakryt. Nabízí se v sedmi barvách – dámské i pánské modely.
Bikila

NOVÁ KOLEKCE 2011 – v nové kolekci (kombinace předchozích typů) jsou:

a)      KomodoSport – bezešví model se suchým zipem, použití jako Bikila, vhodný pro běhání ve dvou barvách.
b)      Bikila LS – tkaničkové bikily – vhodné obzvlášť pro ty, co mají silný nárt a klasické bikily je tlačily. Provedení je ve dvou barvách.
c)      KidsLine – první Vibram Fivefingers KSO pro děti, čtyři výrazné barvy.
d)     Jaya a Jaya LR – velmi pohodlná dámská verze FiveFingers pro různorodé použití, různé barvy.
KomodoSport
Bikila LS
Kids Line - KSO

Jaya
Jaya LR
 První výběh ve Vibram FiveFingers Vás může nemile překvapit. Pokud nejste zvyklí běhat na boso, doporučuji si zkusit prvních pár stovek metrů v ponožkách pro jistotu na běhátku po dobu několika dnů až týdnů, anebo běžet rovnou ve Vibramech v terénu s velkým ALE. Určitě nemyslete na to, že s nimi vyběhnete jako s klasickými běžeckými botami. Není tu žádná ochrana, na kterou jste zvyklí u běžeckých bot a důraz klaďte na to, jak správně běžecky našlapujete. Na nohách budou zabírat šlachy a svaly, o kterých jste dosud ani nevěděli, proto je důležité být trpělivý a kilometrový náběh zvětšovat velmi pomalu a postupně. Vše s rozumem!

Musím se zmínit zároveň o jisté módní záležitosti, protože ani firma Vibram nečekala, jaký úspěch budou mít její pětiprsťáky. Řada dalších firem jako je Fila, Merrell, New Balance, Teva apod. přicházejí také s minimalistickými botami, takže si můžete vybírat dnes v rámci konkurence, ale první byla firma Vibram, která přišla s tímto nápadem.

Dámské velikosti bot Vibram Fivefingers / 36 – 42 UK
velikost
36
37
38
39
40
41
42
délka (mm)
225
230
235
240
245
250
255

Pánské velikosti bot Vibram Fivefingers / 40 – 47 UK
velikost
40
41
42
43
44
45
46
47
délka (mm)
255
260
265
275
280
285
295
300

Tabulka vhodnosti použití jednotlivých modelů Fivefingers

Light Trekking
Climbing / Bouldering
Running
Fitness
Yoga / Pilates
Water Sports
Flats Fishing
Travel
CLASSIC



*



*
SPRINT

*
*
*
*
*
*
*
MOC



*
*


*
PERFORMA



*
*


*
KSO
*
*
*
*

*
*
*
KSO TREK
*

***




*
FLOW
*
**
***


*
*

**        model doporučený do chladnějších teplot
***      model doporučený pro trail running a light trekking
Zdroj: Rejoice Praha (http://www.rejoice-e-shop.cz/fivefingers.html)


Použité odkazy, z kterých jsem čerpal informace, a kde najdete plno dalších informací:

1.                  http://www.vibramfivefingers.it/eng/footwear.aspx
2.                  http://birthdayshoes.com/
3.                  http://www.vibramfivefingers.com
4.                  http://www.vibramfivefingers.it
5.                  http://www.rejoice-kt.cz
7.                  http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108063-vibram-fivefingers-%96-temer-bos

Videa:

1.                  http://www.vibramfivefingers.it/eng/videos.aspx
2.                  http://www.youtube.com/watch?v=eM3L02zR84M

19 komentářů:

  1. Podrobny elaborat :) Moc uzitecny, tohle se neda najit na mnoha mistech... takhle prehledne urcite ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Super, přemýšlela jsem o nich. Jak je třeba s pronací? Jsem velký pronátor a docela by mě to zajímalo ;-) Možná je to úplně blbá otázka :-D, ale v neutrálních běžeckých botách jsem měla velký problém a musela jsem běh na několik týdnů vynechat.

    OdpovědětVymazat
  3. To: Jitka

    Byl bych velmi opatrný, není zde v podstatě žádná ochrana, vyjma několika modelů se silnější podrážkou, jako je např. Bikila, Bikila LS, KSO Trek. Na druhou stranu, noha našlapuje jinak, nedeformovaně, ale chvíli určitě potrvá, než si člověk na tento pocit zvykne. První výběhy mohou být hodně bolestivé. Z bot obvykle člověk má prsty na nohou zkroucené a k sobě od kozaček a úzkých bot do špičky a svaly, které díky různému vylepšenému odrpužení jsou velmi zesláblé, nejsou připraveny ihned na běhání xxx kilometrů. Takže bych šel do toho postupně, vhodnější než je běh, by bylo začít chodit delší túry a trasy. Pokud máš něco se zádama, anebo máš třeba jednu nohu kratší než druhou, tak po půl roce až po roce poznáš podle ošoupané podrážky na Vibramech, jak "pajdáš", jakým stylem chodíš a záda se ti po roce chození ve Vibramech FiveFingers velice zlepší, přestanou bolet. U každého to je velice individuální a když už ne ihned na běh, určitě se vyplatí v nich alespoň chodit na procházky. Rozhodně bych "neházel flintu do žita", když to zezačátku bude bolet. Postupuj ale pomalu a navyšuj kilometry, ať už běžecké nebo chodecké, postupně. Pocit je to určitě nádherný, dejavu. Samozřejmě, že u bot se silnější podrážkou není tak citelný, zase je tu "větší ochrana" než u bot téměř bez podrážky.
    Harry

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, jasne, na plochou nohu je prece nejlepsi chodit bosa. A kdo se boji bos, nanda si Vibramy :) Po asfaltu tezko rict, ale prochazky po loukach a lesich na boso/ve Vibramech jsou idealni. A podle spoustu zastancu Vibramu i beh, i kdyz treba muj fyzioterapeut rikal, ze by v tom moc nebehal a kdyz uz, tak na mekkych cestach, ale hlavne chodit :) (a idealne uplne boso, ale to je zase trochu nebezpecne)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkně přehledné. Dobrá práce! Také o koupi pětiprsťáků nějaký čas uvažuji, ale ze začátku asi ne na běhání ale na chození :o)
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  6. To: 1bubobubo
    Určitě to stojí za vyzkoušení, i když ceny jsou docela vysoké - kupovat si to jen "na zkoušku" asi nemá úplně smysl z pohledu financí.

    Co se týče velikosti, u mužských FiveFingers je to skutečně měřeno tak, jakou velikost máš od paty k palci, ostatní prsty už sedět nemusí, ale tohle ano, aby se Ti nevyzouvaly. Pokud máš nohy 42 (osmičky), tak Vibram FiveFingers budeš mít určitě také 42 (osmičky), silou vůle nandáš i 41, ale budou ti tlačit, což není dobré.

    Není to jako u běžeckých a sportovních bot, kdy máš osmičky, ale kupuješ si devítky, protože osmičky jsou ti malé.

    U dámských FiveFingers je to jinak, tam je lepší si boty skutečně jít vyzkoušet (40 nemusí odpovídat skutečné velikosti 40 na noze), ale doporučuji to i pro pánské modely. Pokud se Ti to hodně zálíbí, stejně nezůstaneš jen u jednoho modelu. :)
    Harry

    OdpovědětVymazat
  7. Diky za pekne shrnuti.

    Jinak pozor na SPAM od prodejcu padelanych Vibramu v komentarich (napriklad prispevek, propagujici stranky fivefingervibrams.biz).

    Blizsi info tady:
    http://birthdayshoes.com/these-are-not-vibram-five-fingers-spotting-fakes-counterfeits-knock-offs-and-other-pirated-black-market-five-toed-shoes

    Z Ciny se daji pres internet objednat levne napodobeniny, coz muze byt pro nekoho ok, kdyz je cena vyrazne nizsi. Ale nikoho by asi nepotesilo, pokud by zaplatil temer plnou cenu originalu za padelek, aniz by to tusil.

    OdpovědětVymazat
  8. Tyhle botky jsou k běhu určeny jen těm,kdož mají celkem slušnou techniku běhu. To znamená pěkně přes prsty - špičku a až případně zhoupnout po tu patu . Pěkně ten běh tlumit jako ta kočka.Také tedy kdo má tu plochou nohu,není pak dobrá pro dlouhé výběhy. Prostě doporučuji běhat jen těm,kdo umí běhat technicky naprosto správně. Ostatním doporučuji chodit zcela naboso a pomalu se učit správné běhací technice.A až potom zkoušet běhat v těchto prsťákách. Je jasné,že ten kdo běhá vlivem odpružených bot přes patu,že si potom koleduje o zranění . Takže závěrem to,že ten kdo běhat neumí technicky správně,je potom mystifikace si myslet,že v těchto prsťákách docílí i svého lepšího zdraví . Blbost !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že se musí začít opatrně, protože zabírají svaly, které doposud odpočívaly. Pokud se ale bude začínat s přidávanými kilometry postupně, řekl bych, že není důvod se bát o zranění. Neřekl bych, že zlepšení techniky běhu je mystifikace.

      Musím ale přiznat, že přímo s pětiprsty osobní zkušenost nemám - pouze s během na boso. Do doby, než jsem techniku na boso vyzkoušel jsem běhal klasicky přes patu. Po té co jsem sundal boty jsem zjistil, že běhat přes patu bez bot prostě nejde. Hádám že v pětiprstech to bude dost podobné. Noha si v tomhle případě sama najde optimální polohu při došlapu - což je špička... Člověk pak zjistí, že běhání přes špičku je daleko efektivnější a uběhne i větší vzdálenost s menší námahou. Zpočátku mne sice dost brutálně bolely lýtka, ale jak jsem psal na začátku, s postupným přidáváním to odeznělo.

      Vymazat
  9. ... zacal som behat v Bikila ls ... zatial odporucam ... samozrejme ako tu uz bolo spomenute .. dolezita je bezecka technika cez spicku ... ale ak to clovek ovlada urcite lepsie ako bezna bezecka topanka SEPO

    OdpovědětVymazat
  10. chtěl jsem se zeptat ne velikost pánských bot. mám celkem malou nohu ( naměřil jsem 25cm ) na některých stránkách jsou převodní tabulky s ještě nižším číslováním. Někde se zase uvádějí pánské modely až od 25,5cm...
    pokud by nejmenší byly opravdu těch 25,5cm nebude se mi bota vyzouvat, přece jenom cca 0,5cm
    díky za info

    OdpovědětVymazat
  11. Osobně doporučuji pro jistotu vyzkoušet přímo u prodejce. Obvykle to bývá tak, že pokud má člověk skutečně nohu osmičku, tak bude mít Vibramy také o velikosti osmičky. Není to jako s adidaskami, kde můžete mít velikost boty o číslo i víc větší!

    Problém naopak bývá s tím, že lidé obecně mají jednu nohu delší než druhou, sice nepatrně, ale mají. To se dá vyřešit koupí pětiprstových ponožek, které prodejce rovněž nabízí a vřele je doporučuji i do chladnějšího počasí. Je to takový kompromis, jinak by si člověk musel koupit dvě velikosti FiveFingers stejného modelu/typu.

    Doporučuji tedy napsat případně prodejci e-mail, velmi vstřícní jsou v Rejoice v KT - viz http://www.rejoice-kt.cz/ , kde Vám určitě poradí a můžete se domluvit i na případném vrácení zpět (i poštou), pokud by Vám botky nebotky nebyly.

    Při běhu Vibramy musí na noze sedět, nelze je mít "moc velké", leccos se dá doupravit pomocí suchého zipu (víc utáhnout nebo povolit), ale kdyby Vám na noze botky nebotky vlály, tak budete mít brzo puchýře a špatný pocit s běhání/chození/lezení apod.

    Když jsem běhal více kilometrů (cca 10 km a více) - i ve vedrech, bral jsem si stejně ponožky, abych neměl velké puchýře a nohy jsem si ještě pořádně namazal nějakou indulonou či jiným krémem (vazelínou), trošku to pomáhá. Dá se běhat samozřejmě i bez ponožek, ale člověk si může způsobit minimálně oděrky, maximálně puchýře a věřte mi, to není nic příjemného. Snad jsem Vám alespoň trochu pomohl.

    Pokud řešíte i cenu Vibramů, můžete si je někde vyzkoušet a pak si je objednat levněji přes internet. Někde po Vás ale chtějí - zcela nepochopitelně, abyste si nuceně koupil pětiprstové ponožky za "hříšný" peníz, takže buď poprosit o půjčení nebo koupit. Někde ale můžete zkusit i na boso, botky nebotky totiž mají i antibakteriální úpravu... U nových bot chvíli trvá, než si je navlíknete, časem, až v nich pár kilometrů uběhnete se trošku "upraví" na Váš tvar noh, což je příjemné, proto nebuďte znechucen, když Vám bude v obchodu chvíli trvat při zkoušení, než si botky navlíknete. Doporučuji příp. vyzkoušet menší i větší číslo. Např. mám osmičky, zkusím ještě sedmičky nebo devítky (resp. sedm a půl nebo osm a půl - pokud se dělají), ale měla by Vám nejlépe sedět skutečně velikost osm.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, doufám, že někdo odpoví... Poradíte mi, kam do kamenné prodejny v Praze pro VFF? Netroufnu si je objednat přes net. Je to poměrně drahá záležitost. Díky, Pavlína (pincena@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, zkus Rejoice, Jindřišská 30.
      http://www.rejoice-e-shop.cz
      Libor

      Vymazat
  13. Zajímal by mě rozdíl v prodyšnosti mezi modely Trek a Treksport. Měl jsem vybrány Treksporty, ale momentálně nejsou v mé velikosti a nabízejí mi model Trek. Ale bojím se že v té kůži se mi budou víc pařit nohy. Botky jsou v plánu hlavně na výletění v přírodě.

    OdpovědětVymazat
  14. Jak hodnotite zivotnost? Čím dal častěji se dozvidam,ze pri beznem castem používání je to cca pul roku a začínají se mezi prsty trhat a záruku na toto neuznaj,protože oprotože neni vada ale pouzivanim ... Chtel jsem nějaký na chozeni do přírody,po městě a do otce,asi ty s tkanickama,protože mam každou nohu jinak vysokou,ale aby me botky staly v prepoctu ca 500 měsíčně, tak to me přechází chut :-/

    OdpovědětVymazat
  15. Běhám v nich většinou přes léto po asfaltových cestách. Samozřejmě, že častým využíváním může dojít k odření mezi prsty. Možná by proto byl vhodnější jiný miminalistický typ boty, která nebude mít oddělené prsty na nohou, např. Vivobarefoot, viz:

    http://www.vivobarefoot.cz/produkty/?boxFilter=1&lifestyle[]=Run&category[]=panske

    Hodně se mi líbí model Ultra M, viz:

    http://www.vivobarefoot.cz/produkty/panske/ultra-m-black

    OdpovědětVymazat
  16. Ještě doplním, že je otázkou, do jaké míry se minimalistické boty staly trendovou, módní záležitostí. Poslední dobou běhám ve starých Salomonech a jsem spokojen. Běh mám momentálně pouze jako doplněk k dalším sportům, takže mé měsíčně naběhané kilometry nestojí ani za řeč. Jiné to bude u někoho, kdo naběhá 200 km a více za měsíc. Jak tu někdo uváděl, hodně záleží na technice běhu, protože tyhle botky Vám nic neodpustí. Záleží, zda Vám investice několika tisíc korun za to skutečně stojí. Vibramy FiveFingersy už jsou dnes známé, zkuste tedy klidně jinou značku, jako je Reebok, Nike či výše zmíněné Vivobarefoot.

    OdpovědětVymazat
  17. chci se zeptat jaký jsou vhodný do města , nějaký doporučení ještě :) děkuji předem :)

    OdpovědětVymazat