neděle 5. prosince 2010

Běžecký zelenáč hledá českou literaturu o běhání

Určitě se Vám to také stalo. Máte zájem začít sportovat, ale nevíte jak. Osobní trenér může být v dnešní ekonomické krizi poměrně drahá záležitost, a tak se rozhodnete nakoupit nějaké odborné knihy a beletrii na téma, které Vás zajímá. Před takovým problémem jsem stál i já, hledal jsem knihy o běhání a netušil jsem, že jich je tak málo. Na internetu toho také moc nebylo. Z toho důvodu jsem se rozhodl napsat příspěvěk, který by mohl potenciálním zájemcům pomoci zdokonalit se v teorii běhání.

Odborná literatura a beletrie na téma běhání je v Česku trošku na okraji zájmu, pravděpodobně je to způsobeno tím, že jsme „malým trhem“ a knihy se pro tak úzce specializovanou klientelu nevyplatí ani překládat. Vyjma internetu (přímo zaměřené weby jako je www.behej.com, blogy, diplomové a bakalářské práce apod.) a pár odborných knih a prací toho moc v češtině skutečně nenajdete. Člověk, který chce získat základní a rozšířené informace o běhání, je tak ponechán své vlastní schopnosti získávat informace a data z různých zdrojů informací. Umíte-li alespoň jeden světový jazyk navíc, tím lépe! Například v angličtině toho najdete mnohem více.

Otázka zní, zda Vás bude bavit číst sto dvě stě nebo tři sta stran v originále a zda u toho vydržíte. Vraťme se k informačním zdrojům (radio, televize, knihkupectví, reklama, internet, sportovní obchody a další), prostě o těchto zdrojích musíte vědět nebo je těžce získávat. Pomůže vyhledávač jako je Google, říkáte si, ale není to tak jednoduché, jak se zdá.

Ve velkých městech není problém zajít do knihkupectví a zeptat se na nějakou publikaci o běhání. Většinou jste docela úspěšní, ale zarazí Vás počet publikací, je to jedna, dvě, maximálně tři knihy. Přitom v zahraniční vychází a existuje spousta hodnotných monografií a je škoda, že nejsou postupně překládány i pro české čtenáře. V menších městech bývá problém, že někdy nemají ani jednu knihu o běhání, a to zamrzí. Jak je možné, že je tolik běžců, jejich počet údajně stoupá a české literatury existuje jak šafránu? Prostě to nechápu. Sám jsem hledal informace na internetu, kde se dalo. Nejprve jsem si koupil, zjednodušeně řečeno, „úzkou a pak širší knihu“ od A. Tvrzníka a kolektivu s názvem Běhání, včetně DVD média, abych zjistil, že to je v podstatě to samé s více obrázky a přidané polívčičky. Následně jsem objevil internetový portál www.behej.com a nakonec skončil u první knihy o běhání ve formě esejí od Haruki Murakamiho s názvem O čem mluvím, když mluvím o běhání. Posledním přírůstkem je od kolektivu autorů z nakladatelství Svojtka & Co. monografie Běháme pro zdraví s podtitulem Správným tréninkem ke zdraví a kráse.

V České republice vychází rovněž pravidelně časopisy Běhej.com (dvouměsíčník) a Run (měsíčník), které si také kupuji a je zde spousta zajímavých, poutavých článků a fotografií. Vřele je doporučuji.

Na závěr uvádím pro inspiraci několik monografií na téma běhání, včetně časopisů a internetových odkazů. Některé knihy jsou již vyprodané a pravděpodobně si je půjčíte jen v knihovnách, budou-li je mít. Samozřejmě se nejedná o veškerý výčet u nás vydaných knih. Jako perličku přidávám, že momentálně vydává Ivana Pilařová knihu s názvem Kam bych tak běžela? Extrémní běhy od -40°C do +40°C (http://www.behej.com/clanek/6602-ivana-pilarova-vydava-knihu-o-extremnich-bezich), která je dostupná přes internetový portál www.behej.com, kde si ji můžete objednat. Budete-li mít tip na další knihu v češtině, kterou jsem zde neuvedl a je čtivá, tak ji připište do komentáře.

Seznam doporučené literatury:

ECHENOZ, J. Běhat. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 2009. 180 s. ISBN 978-80-204-2000-8

FIŠER, L. Mílaři a vytrvalci: O lehkoatletických bězích na střední a dlouhé tratě. 1. vyd. Praha : Sportovní a turistické nakladatelství ÚV ČSTV, 1965. 194 s. ISBN 27-019-65

GALLOWAY, J. Gallowayova kniha o běhání. 1. vyd. Praha : Talpress, 2007. 272 s. ISBN 80-7197-307-6

KARNAZES, D. Ultramaratonec – zpověď nočního běžce. 1. vyd. Praha : Triton, 2006. 248 s. ISBN 80-7254-832-8

KERVITCER, J., BLAHA, K. Běhy na střední a dlouhé tratě. 1. vyd. Praha : Olympia, 1981. 123 s.

Kol. autorů: Běháme pro zdraví – Správným tréninkem ke zdraví a kráse. 1. vyd. Praha : Svojtka & Co, 2009. 96 s. ISBN 978-80-256-0220-1

KUČERA, V., TRUKSA, Z. Běhy na střední a dlouhé tratě. 1. vyd. Praha : Olympia, 2000. 290 s. ISBN 80-7033-324-3

MURAKAMI, H. O čem mluvím, když mluvím o běhání. 1. vyd. Praha : Odeon, 2010. 176 s. ISBN 978-80-207-1320-9

TVRZNÍK, A., SOUMAR L.,  SOULEK, I. Běhání. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. 112 s. ISBN 80-247-0715-2

TVRZNÍK, A., ŠKORPIL, M., SOUMAR, L. Běhání – od joggingu po maratón (včetně DVD). 1. vyd. Praha : Grada, 2006. 248 s. ISBN 978-80-247-1220-8

Wöllzenmüller, F. Běhání. 1. vyd. Praha : Kopp, 2006. 128 s. ISBN 80-7232-282-6

Časopisy:

Běhej.com. Dostupné na WWW: http://www.behej.com/casopis

RUN. Dostupné na WWW: http://www.run-magazine.cz/

Internet:

Fórum z internetového portálu behej.com, kde jsou uvedeny některé diplomové a bakalářské závěrečné práce, autor „forest“ a další. Dostupné na WWW:

Fórum z internetového portálu behej.com, kde je uveden krátký výčet knih v pdf formátě, autor „boulder3“ a další. Dostupné na WWW:

ŠIMEK, D. Problematika tréninku maratónského běhu (se zaměřením na funkční fyziologické ukazatele výkonu a strukturu přípravy maratónce. Brno, 2006, 48 s. Bakalářská práce. Dostupné na WWW:

ŠKORPIL, M.  a kol. Jak uběhnout maraton za 100 dní (kompletní průvodce přípravou a tréninkem). Praha, 2007. 120 s. Dostupné na WWW: http://extra.cz/maraton100dni.pdf

2 komentáře:

  1. K internetovym zdrojmu obecne bych priradil Bezeckou skolu, za kterou stoji Milos Skorpil (www.bezeckaskola.cz) a "nejen e-shop" Sportsite, za kterym stoji Pavel Baberad (http://beh.sportsite.cz/).
    Dalsi zajimavou knizkou, ktera nyni vychazi, jsou povidky spojene s behem od Zdenka Smutneho - Strepiny z bezeckeho zivota, jez castecne publikoval i na behej.com a kterou vydal svepomoci (http://www.iscarex.cz/clanek.php?clanek=331)

    OdpovědětVymazat